miércoles, 7 de noviembre de 2007

El castanyer

Descripció del Castanyer: és un abre forestal del qual a més de la fusta se n'aprofiten els fruits, la castanya.
Pertany a la familia de les fagàcies. Es un abre entre 20-35 metres d'altura. Arbre caducifoli, monoic, de fins a 30 m, de pol·linització entomòfila.

Fulles:Fulles simples, esparses, lanceolades, serrades, amb nombrosos nervis laterals acabats en dents al marge de les fulles. Flors masculines en aments erectes. Flors femenines en grups de 3, agrupades a la part inferior dels aments masculins, envoltades completament per la cúpula que s'obre a la maduresa per 2-4 valves irregulars. Fruits -castanyes- en aqueni, envoltats per l'involucre acrescent i espinós a la maduresa.

Habitat:Viu sobre sòls de reacció àcida o neutra, ben drenats. Pot formar bosquines a les regions de clima humit i temperat, sense forts eixuts estivals ni gelades tardanes; des del nivell del mar fins als 1800 m.Tradicionalment s'ha considerat el castanyer com una espècie originària del Mediterrani Oriental, d'introducció antròpica a la península Ibèrica; existeixen però restes pol·líniques de períodes postglacials de varis milers d'anys. En tot cas, la seva difusió actual és deguda a l'acció de l'home. En l'actualitat és una espècie en regressió degut a la malaltia de la tinta -Phytophthora sp.-. La principal utilització d'aquesta ha estat durant molt de temps el consum dels seus fruits en alimentació humana. La seva fusta és dura i pesada, marró pàl·lid, apreciada per fusteria i ebenisteria.

No hay comentarios: